Interkulturell kommunikation
– ett alltmer aktuellt ämne

Interkulturell kommunikation blir ett alltmer aktuellt som ämne.  Enligt Excenture som är ett världsomspännande konsultföretag ökar effektiviteten och lönsamheten med 30 % hos företag som genomfört utbildningar i interkulturell kommunikation. Eftersom utbildningarna gärna parat med personal som speglar kunderna, gör att man får nya infallsvinklar gamla problem, möter nya marknader på rätt sätt och sjukfrånvaron sjunker.

I en globaliserad värld är det naturligtvis viktigt med interkulturell kompetens så att vi möter kunden på rätt sätt. Men också för oss som arbetar inom Sverige är den interkulturella kompetensen viktig eftersom vi har en stor kundgrupp inom Sverige med annan etnisk bakgrund. Gruppen finns både bland människor såväl tillfälligt som permanent boende här och bland turister.

Inom interkulturell kommunikation och/eller internationell affärskommunikation kan du välja mellan olika inriktningar och kombinera dem efter ditt behov. Metoden kan vara en kort föreläsning eller en eller flera dagar med både föreläsningar och övningar.

Roller och hierarkier

Vad ingår i till exempel lärarrollen eller chefsrollen?  Hur hierarkisk är strukturen, och vad innebär hierarkiska kulturer för sättet att leda och fördela arbetet, sättet att klä sig, sättet att fatta beslut?

Organisationer och kulturer

Hur fattas besluten på arbetsplatsen i olika kulturer? Vi tittar på om man eftersträvar konsensus eller inte och hur chefsrollen ser ut. Vem blir chef och hur anställer man – hur kvalificerar man sig för jobbet? Vi diskuterar också distansen till makten och om det är viktigt att fatta snabba beslut – eller inte.

Olika tidsuppfattningar

Hur olika kulturer och människor uppfattar tiden skiljer sig ofta mycket åt. Här berättar vi om de vanligaste tidsuppfattningarna och vad det får för konsekvenser.
Olika tidsuppfattning är ett vanligt irritationsmoment. Någon kanske vill göra en sak i taget, medan andra gör flera saker samtidigt. Konkret kan det innebära att en person som har en tidsuppfattning som tillåter att man lämnar ett inbokat möte för att hjälpa till med en sak som tar kort tid för att sedan återkomma och fortsätta mötet, vilket kan uppfattas som rörigt av en person av annan tidsuppfattning.

Skuld- och skamkulturer

Barnuppfostran ser olika ut i olika kulturer, och det påverkar hur personen agerar i skola och arbetsliv. Vi tittar på konsekvenserna av inre eller yttre kontroll avseende barnuppfostran.

Individ- och grupporienterade kulturer

Hur ser olika kulturer på familjen, släkten, ätten eller klanen? Vad förväntar man sig av varandra? Hur prioriterar man samhället och familjen och varför agerar man på vissa sätt?
Det här hänger ihop med svaga eller starka familjer och samhällen.

Olika syn på privat och allmännyttigt

Hur ser man på maten på tallriken, skjortan i gardroben, cigaretterna man köpt, matsäcken man har med dig? Delar man med sig eller är det privat? Är den som vill behålla sakerna för sig själv snål eller finns det andra förklaringar?

Gester och kroppsspråk i olika kulturer

Olika gester kan betyda olika saker i olika kulturer. Är det viktigt att hålla reda på skillnaden? Vi tar också upp hur mycket vi ”får” använda oss av kroppsspråket. I vilka kulturer betraktas jag som stel och i vilka uppfattas jag som mer livlig? Samtalsavståndet är också en del av kroppsspråket. Här lär du dig att undvika de vanligaste misstagen och blir bättre på att kommunicera.

Kunskap om andra länder

Är du på väg till ett nytt land och kanske en främmande kultur? Både inom arbetslivet och privat kan det vara värt att förbereda sig på kulturen. Vi lär dig vad som är viktigt att tänka på och hur du ska förbereda dig inför resan till ett visst land.

Islam

Vi ger dig en inblick i islams grunder. Vi tar upp Muhammeds liv och berättar sedan kort om sunni och shia. Vi går igenom levnadsreglerna och de fem pelarna och pratar även om de olika inriktningar som finns idag, om koranen och om islams utbredning idag.

Synen på kunskap

Vad är kunskap? Handlar det om att kunna saker utantill, eller om att kunna ta reda på fakta och skilja ut vad man anser vara viktigt? Kunskapsfrågan skiljer sig ofta mellan olika kulturer. Vi diskuterar vilken roll läraren har i olika kulturer – är läraren någon som förmedlar objektiv kunskap eller fungerar läraren mer som en ”coach”. Vad blir konsekvenserna av detta?

Språk och kultur

En inblick i om hur språk och kultur hänger ihop och få upp ögonen för vad som lätt kan missförstås – och varför.

Värderingar

Vad är skillnaden mellan centrala och perifera värderingar? Varför reagerar vi så starkt på när våra värderingar krockar

Svensk mentalitet

Vad har vi svenskar för attityd och beteenden jämfört med andra nationaliteter? Vi belyser hur svenskar agerar, och betonar också vikten av att alla svenskar inte beter sig på samma sätt och att man kan upptäcka att andra agerar på liknande sätt på andra platser i världen. Vi ger några möjliga förklaringar till varför vi är som vi är.

Exempel på attityder och förhållningssätt som är framträdande hos oss svenskar är:

  • att hysa stor kärlek till naturen
  • att inte ta risker
  • att vara försiktiga med att visa känslor
  • att vilja vara ifred ibland, begreppet finns inte ens på många språk.